מוֹרֶשֶת הקוּסְקוּס
ז׳ בטבת תשפ״א 22.12.20
בארוחות חגיגיות ובימי שלישי
ארגון אונסק"ו הוסיף השבוע את הקוסקוס לרשימת המאכלים בעלי עולמית. את הבקשה להוסיף את הקוסקוס לרשימה הִגִישו בְּמשותף המדינות הצפון אפריקאיות: מרוקו, תוניסיה, אלג'יריה ומאוריטניה.
בפְּנייה של המדינות נכתב, בין השאר: הקוסקוס, ש בכל חברתי או תרבותי, הוא מאכל 'רגיל' ו'' . הוא רגיל בגלל ה שבה מגישים אותו בארוחות משפחתיות, ומיוחד מכיוון שיש לו מְאַחֵד ו בשמחות שבהן חולקים את האוכל.
עוד נכתב: לנשים, בעיקר, יש תפקיד בהכנת המאכל וב ה . הנערות באזור לומדות לא רק את הטכניקה של הכנת הקוסקוס, אלא גם את השירים וה ש את ההכנה.
בצפון אפריקה הקוסקוס נחשב למאכל שבלעדיו אין ארוחה שלמה, כמו אורז או אטריות במטבח האסייתי. מכינים אותו מחיטה או שעורה, ו מתירס, או דורה.
כמו 'מלחמת החומוס' במזרח התיכון, הקוסקוס הוא מקור ל אך גם ל בין מדינות צפון אפריקה.
למה אוכלים קוסקוס בימי שלישי?
ארוחות קוסקוס נחשבות לארוחות חגיגיות יהודי צפון אפריקה, מלוב ועד תוניס, ולכן הן גם מוגשות בדרך כלל בערבי שבת וחגים.
בתוניס, שהיא המָקור למאכל האהוב, יום שלישי הוא היום החופשי של ה במדינה. קוסקוס הוא ה ללחם, ולכן אכלו בתוניס קוסקוס בימי שלישי. המסורת עלתה לישראל עם העולים מצפון אפריקה וכיום ניתן לראות ב של מסעדות רבות את הקוסקוס בימי שלישי ושישי.
המורשת התרבותית הבלתי מוחשית
רשימת 'המורשת התרבותית ה' של אונסק"ו כוללת מנהגים ברחבי העולם ש לשימור. היא בשנת 2003, בעיקר כדי את ה למנהגים מסורתיים ובכך אותם.